Ψηφιακή υπογραφή και μετά κορονοϊου εποχή (Covid 19)
Η κοινωνία άλλαξε άρδην με την έλευση του κορονοϊου, οι αλλαγές παραμένουν και μετά το τέλος της πανδημίας.
Απλές και δεδομένες εργασίες της καθημερινής Ζωής άλλαξαν σε μία στιγμή.
Η Τήλε- εργασία και η Τήλε – εκπαίδευση μπήκαν για τα καλά στη ζωή όλων μας.
Η ανάγκη για μη διά ζώσης επαφή μεταξύ των ανθρώπων ανέδειξε σε μέγιστο εργαλείο καταπολέμησης της εξάπλωσης του Ιού τις Τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική.
Λέξεις όπως απομακρυσμένη διαχείριση ή χρήση του Ηλεκτρονικού υπολογιστή και διάφορα προγράμματα που επιτυγχάνουν αυτές τις λειτουργίες έγιναν ευρέως γνωστά.
Σε αυτή λοιπόν την εποχή οι δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος απέναντι στη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού.
Η Ψηφιακή υπογραφή είναι λοιπόν ένα πολύ ισχυρό εργαλείο στην καταπολέμηση και στην μείωση της εξάπλωσης του ιού, η ψηφιακή υπογραφή αντικαθιστά τη φυσική μας υπογραφή στον ηλεκτρονικό κόσμο.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ψηφιακή μας υπογραφή για την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας ή σύμβασης.
Η ψηφιακή υπογραφή απευθύνεται σχεδόν σε όλο το φάσμα των επαγγελματικών κατηγοριών όπως Πολιτικούς Μηχανικούς, Αρχιτέκτονες, Αγρονόμους, Γεωλόγους, Χαρτογράφους, Πολεοδόμους Μηχανικούς, Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, Μηχανολόγους Μηχανικούς, Τοπογράφους, Εκπαιδευτικούς, δημόσιους υπαλλήλους, Ιατρούς, Δικηγόρους, Συμβολαιογράφους, Λογιστές, σε επαγγελματίες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά έγγραφα, συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του Δημοσίου και σε απλούς πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να υπογράψουν ηλεκτρονικά έγγραφα.
Επιπρόσθετα η χρήση ψηφιακής υπογραφής είναι υποχρεωτική για του Μηχανικούς τοπογράφους κ.α. για την ανάρτηση τοπογραφικών διαγραμμάτων στο e-Κτηματολόγιο (ΦΕΚ 136/28-7-2016).
Για τους παραπάνω επαγγελματίες, απαιτείται η έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού και η ανάρτηση του στην ειδική σελίδα του Τ.Ε.Ε., ώστε να είναι πιστοποιημένοι χρήστες του συστήματος e-Άδειες (ΦΕΚ 3136/Β/31-07-2018).